Schiettechniek

Posted in Boogschieten

Meestal wordt de boog vastgehouden met de hand tegenovergesteld aan het dominante oog. Mensen met een rechts dominant oog houden hun boog in hun linkerhand.
In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat het rechtse oog dominant is.  Voor schutters met een linkse dominante oog, gebeurt alles in spiegelbeeld.

Met de rechterhand trekken zij de pees naar zich toe, en plaatsen de vingers aan het gezicht (ankeren). Waar op het gezicht is afhankelijk van de discipline waarin wordt geschoten. De zin hiervan is een steeds reproduceerbare positie te verkrijgen voor ieder schot.

Over het algemeen draagt de schutter bescherming op de linkerarm, zodat de pees niet tegen de onderarm aanknalt. Ook wordt er een vingertab gedragen ter bescherming van de vingers van de rechterhand. Naast de bescherming zorgt dit ook voor een stabielere ankering aan je gezicht.

Compoundschutters dragen geen tab maar een release, een apparaatje waarmee ze de pees pakken en dat door een knopje kan worden gelost. Dit voorkomt rollen van de pees (wat nog wel eens voorkomt bij lossen met de vingers).  Hierdoor verminderd de kans op ernstige losfouten die door de kracht van een compound zeer resoluut worden afgestraft.

Het is belangrijk goed te staan voor het schieten. Je moet zorgen dat je stevig staat en dwars (met de linkerschouder richting het doel) op de pijlrichting. Houd de boog parallel met de grond en plaats de pijl met de nok (inkeping op de achterkant) op de pees. De afwijkende kleur van de veren/fluiten (de vluchtpluim of indexveer) moet naar buiten staan. Trek de pijl naar achteren met 3 vingers.

Trek dan de boog omhoog en richt op het doel. Je hand moet tegen je gezicht zitten. De arm waarin je de boog vasthoudt moet recht zijn. Je linkerhand (de booghand) moet in een stand van 45° staan, zodat de pees na het loslaten de arm niet raakt. De elleboog van de rechterarm moet schuin omhoog gericht zijn. Als je het geel (het midden van het doel of blazoen) door je vizier/over je pijlpunt ziet, blijf je hierop even stilstaan, dan laat je de pees los en blijf je narichten.