Longbow

Posted in Traditionele boog

Tot de traditionele bogen worden verschillende boogtypes gerekend. Het is niet zoals bij de compoundklasse of recurveklasse dat er maar 1 type boog in die klasse thuishoort.

De naam traditioneel zegt het al: de boog moet traditioneel zijn. Dat kan een Engelse Longbow zijn, of een ruiterboog, een Amerikaanse Long-bow, (hier Flatbow genoemd),Jachtbogen. Alle bogen moeten wel van natuurlijk materiaal gemaakt zijn, bijv. van hout, been. etc.

Er wordt ook enkel met houten pijlen met natuurveren geschoten. Moderne hulpmiddelen zoals een vizier, button of stabilisatie zijn verboden.
Sommige types van deze bogen, veelal de jachtbogen, hebben wel een pijloplegger. Maar bij veel traditionele bogen ligt de pijl op de hand van de schutters. Ook een hulpmiddel als een release is niet toegestaan.

Voor veel schutters is het traditionele schieten de meest "echte" vorm van schieten.
Omdat deze bogen veelal van hout vervaardigd zijn maken veel schutters hun boog zelf. Of proberen het althans. Dat is een leuk maar intensief en moeilijk karwei. Gelukkig zijn er in onze contreien een aantal goede bogenbouwers die een houten boog op maat kunnen maken voor de schutter.